В зимната икономическа прогноза от 2022 г. на Европейската комисия се

...
В зимната икономическа прогноза от 2022 г. на Европейската комисия се
Коментари Харесай

Очаква се ръст на икономиката на ЕС от 4% през 2022 г.

В зимната икономическа прогноза от 2022 г. на Европейската комисия се планува, че след забележителна агресия от 5,3 % през 2021 г. стопанската система на Европейски Съюз ще означи растеж от 4,0 % през 2022 г. и 2,8 % през 2023 г. В еврозоната растежът също се чака да бъде 4,0 % през 2022 г., като през 2023 г. ще се забави до 2,7 %. През третото тримесечие на 2021 г. Европейски Съюз като цяло доближи нивото на Брутният вътрешен продукт отпреди пандемията и се чака всички страни членки да преминат този стадий до края на 2022 г.

О чаква се икономическият напредък да се възвърне

След мощното възкръсване на икономическата интензивност, почнало напролет на предходната година и траяло праволинейно до началото на есента, темпът на напредък в Европейски Съюз се забави до 0,4 % през последното тримесечие на 2021 г. по отношение на 2,2 % през предходното тримесечие. Въпреки че още икономическата прогноза от есента на 2021 г. предвиждаше закъснение, откакто през третото тримесечие на 2021 година стопанската система на Европейски Съюз навакса разликата със своето ниво на произвеждане отпреди пандемията, то беше по-рязко от плануваното, защото се усилиха трудностите за растежа: по-специално, увеличението на случаите на заразяване с COVID-19, високите цени на силата и продължаващите разстройства в доставките.

Растежът продължава да е свързан от пандемията, защото доста страни от Европейски Съюз изпитват усложнения заради съчетанието от нараснал напън върху здравните системи и дефицит на личен състав заради болести, защитни карантини или отговорности за полагане на грижи. Трудностите в логистичното обезпечаване и доставките, в това число дефицитът на полупроводници и някои железни произведения, също ще продължат да тежат върху производството най-малко през първата половина на годината. На последно място, само че не и по значимост, сега се чака цените на силата да останат високи по-дълго време от предстоящото в есенната прогноза, като по този метод ще окажат по-продължително въздействие върху стопанската система и по-голям инфлационен напън.

Тази прогноза допуска, че натискът върху стопанската система, породен от актуалната вълна от инфекции, ще бъде временен. Очаква се икономическата интензивност да се възвърне, също заради нормализирането на изискванията на доставяне и отслабването на инфлационния напън. Отвъд краткосрочните разтърсвания основните детайли, които стоят в основата на тази експанзионистична фаза, не престават да бъдат мощни. Постоянно подобряващият се пазар на труда, огромните спестявания на семействата, към момента удобните условия за финансиране и цялостното разрастване на Механизма за възобновяване и резистентност се чака да поддържат продължителна и постоянна експанзионистична фаза.

Преразглеждане във възходяща посока на вероятностите за инфлацията

Прогнозата за инфлацията бе доста преразгледана в посока нагоре спрямо есенната прогноза. Това отразява въздействието на по-високите цени на силата, само че също по този начин и разширението на инфлационния напън върху други категории артикули от есента насам.

След като доближи рекорден ритъм от 4,6 % през четвъртото тримесечие на предходната година, инфлацията в еврозоната се чака да доближи върхова стойност от 4,8 % през първото тримесечие на 2022 г. и да остане над 3 % до третото тримесечие на годината. С отслабването на натиска от рестриктивните мерки на доставките и високите цени на силата се чака инфлацията да спадне до 2,1 % през последното тримесечие на годината, преди да спадне под задачата на Европейската централна банка от 2 % през 2023 г.

Като цяло се планува инфлацията в еврозоната да нарасне от 2,6 % през 2021 г. (2,9 % в ЕС) на 3,5 % (3,9 % в ЕС) през 2022 г., преди да спадне до 1,7 % (1,9 % от ЕС) през 2023 г.

Несигурността и рисковете остават огромни

Въпреки че въздействието на пандемията върху икономическата активност отслабна с течение на времето, продължаващите противоепидемични ограничения и продължителният дефицит на личен състав биха могли да попречат на икономическата интензивност. Те биха могли също по този начин да забавят действието на сериозните вериги на доставки по-дълго от предстоящото. От друга страна, по-слабият растеж на търсенето в кратковременен проект може да спомогне за превъзмогване на усложненията в предлагането малко по-рано от предстоящото.

Положителното е, че търсенето на семействата би могло да нарасне повече от предстоящото, както бе следено при отварянето на стопанските системи през 2020 г., а вложенията, подтиквани от Механизма за възобновяване и резистентност, биха могли да генерират по-силен тласък за интензивност.

Инфлацията може да се окаже по-висока от предстоящото, в случай че натискът върху разноските в последна сметка бъде трансфериран от цените на производителя върху потребителските цени в по-голяма степен от плануваното, което усилва риска от вторични резултати.

Рисковете за вероятностите за напредък и инфлация са доста усложнени от геополитическото напрежение в Източна Европа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР